Samenwerkende Industriekringen Achterhoek (SIKA)

60 scholieren Achterhoek bouwen 3D-printers

Elien Ratering (16) uit Ulft en Luca Bruijn (12) hebben twee dingen gemeen. Ze zitten beiden op het Isala College in Silvolde én ze hebben eigenhandig een 3D-printer in elkaar gezet. Net als pakweg zestig andere scholieren tussen de 10 en 15 jaar uit de hele Achterhoek.

Bron: De Gelderlander  

,,Het is leuk om met techniek bezig te zijn en zelf iets te maken”, zegt Elien. ,,Bij ons op school speelt techniek niet zo’n grote rol.” Eenvoudig was het klusje niet, voegt Luca daaraan toe. ,,Soms snapte ik het niet helemaal, maar we krijgen goede begeleiding.”

Beide scholieren zijn te gast in Innovatiecentrum CIVON op het DRU Industriepark in Ulft. Het is de laatste van tien avonden die zijn besteed aan het werken met 3D-printers, onder begeleiding van vrijwilige docenten en in de meeste gevallen vaders of moeders.

Enthousiast

Arthur Jansen, voorzitter van de samenwerkende industriële kringen in de Achterhoek, is enthousiast over het project. ,,We willen kinderen interesseren voor techniek. Want er is nog steeds een groot tekort aan vakbekwame mensen in de maakindustrie. Dit is zo’n succes, we gaan er volgend jaar mee door.‘’

Een 3D-printer is een apparaat dat, mits goed geprogrammeerd, in beginsel alles kan maken. Enkele jaren geleden kwam de Ondernemerskring Winterswijk (Owin) op het lumineuze idee om jongeren kennis te laten maken met deze moderne techniek. 

Thematafels

,,Dat is toen besproken aan één van de thematafels van de Achterhoek Board, waarin overheid, ondernemers en maatschappelijke organisaties samenwerken”, vertelt Arthur Jansen. ,,We hebben gezegd: laten we dit in de hele regio doen. Dat hebben we als SIKA, de samenwerkende industriële kringen, opgepakt.”

Uiteindelijk haakten Berkelland, Doetinchem, Oude IJsselstreek en Aalten/Dinxperlo aan bij het Winterswijkse initiatief. Eerst werden twintig vrijwillige trainers opgeleid, in veel gevallen gepensioneerde docenten met gevoel voor techniek. Vervolgens kwamen er oproepen voor geïnteresseerde scholieren. De beschikbare zestig plekken waren binnen de kortste keren bezet.

Corona

In februari werd begonnen, na enkele geslaagde sessies sloeg corona toe. Toch bleven de jongeren stug thuis doorwerken, constateert Arthur Jansen. ,,En ze maken nuttige dingen. Leuk is ook dat ze vaak heel nauw samenwerkten met hun vader, moeder of opa.”

Attributen die zijn vervaardigd met de Achterhoekse 3D-printers zijn gelaatskappen voor zorgverleners en haarclips voor mondmaskers, waardoor bijvoorbeeld verpleegkundigen de elastiekjes niet meer om de oren hoeven te wikkelen. De laatste maand zijn ook houders gemaakt voor pompjes waarmee het insulinegehalte van mensen met diabetes permanent wordt gemeten. 

Het voornemen om het project af te sluiten met een massale diploma-uitreiking is andermaal gesneuveld op Covid-19. Er wordt gewerkt aan een digitale eindmanifestatie.