Samenwerkende Industriekringen Achterhoek (SIKA)

Aantal WW-uitkeringen in Achterhoek blijft dalen

Seizoen versterkt daling WW-uitkeringen in Achterhoek

Eind mei 2018 telde de Achterhoek 4.659 WW-uitkeringen. Dat is opnieuw een daling. Het aantal WW-uitkeringen lag 170 lager dan eind april en dat is een afname van 3,5%. Ten opzichte van een jaar geleden waren er 1.570 WW-uitkeringen minder en dat is een verschil van 25,2%. Het sterkst daalde het aantal WW-uitkeringen in sectoren waar nu veel seizoenswerk is. Los van het seizoen verwacht UWV dat de WW dit jaar en volgend jaar verder afneemt.

Sterkere daling WW-uitkeringen in bouw en horeca

In de Achterhoek was de daling van het aantal WW-uitkeringen in de maand mei iets minder sterk dan landelijk (-4,2%). Onder meer in bouw en horeca daalde  de WW het sterkst. In deze sectoren is in deze tijd van het jaar veel seizoenswerk. Een deel van dat werk wordt ingevuld met uitzendkrachten. Daardoor daalde het aantal WW-uitkeringen ook bij de uitzendbranche sterker dan gemiddeld.

UWV verwacht verdere daling WW in 2018 en 2019

Begin juni heeft UWV nieuwe arbeidsmarktprognoses uitgebracht voor 2018 en 2019. UWV verwacht dat het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek verder afneemt tot 3.500, eind 2019. Het aantal WW-uitkeringen als percentage van de beroepsbevolking komt dan eind 2019 uit op 2,2%. In de Achterhoek groeit het aantal banen naar verwachting minder hard dan landelijk, maar de banengroei is wel groter dan de groei van de beroepsbevolking. Daardoor kan de werkloosheid verder dalen.

Bron: UWV