Samenwerkende Industriekringen Achterhoek (SIKA)

Achterhoekse jeugd kan zelf een 3D-printer bouwen

ACHTERHOEK – Zestig kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 15 jaar krijgen de kans om zelf een 3D-printer te bouwen en er hun eigen werkstukken op te ontwerpen, construeren en printen. In zes plaatsen – Borculo, Varsseveld, Winterswijk, Ulft, Aalten en Doetinchem – start nog dit jaar de eerste cursus.

“Doel van de activiteit is jongeren te interesseren voor techniek en toekomstig werk hierin in de Achterhoek”, vertelt projectleider Wim Meijnen. Voor dit project hebben zes industriële kringen in de Achterhoek de handen ineen geslagen. “Ze hebben elk 1500 euro ingelegd en sponsorden het materiaal. De kosten voor de kinderen zijn daardoor beperkt: 100 euro voor tien lessen plus de printer, want die mogen ze houden.”

In de afgelopen periode zijn achttien trainers klaargestoomd om de kinderen te begeleiden. Dinsdag legden ze bij CIVON in Ulft de laatste hand aan hun zelfgebouwde 3D-printers. De trainers zijn werknemers of gepensioneerden van bedrijven uit de industriekringen. Henry Reesink uit Winterswijk is een van de opgeleide trainers. Van beroep is hij timmerman bij WAM & Van Duren Bouwgroep. “Onze voormalige directeur vindt het belangrijk dat de jeugd over techniek leert en behouden blijft voor de Achterhoek. Ik kreeg de vraag of deze trainerscursus niet iets voor mij is. Het sprak mij wel aan.” Naast hem zit zijn oud-collega Bennie Nijland die met zijn 71 jaar al met pensioen is, maar nog geregeld in de werkplaats van zijn oude werkgever te vinden is. Ook Nijland leek het wel wat om zich in te spannen om techniek onder de aandacht te brengen van de jeugd.

Aan het initiatief ging een soort pilot in Winterswijk vooraf. Directeur Koen Mentink van Hittech

was mede-initiatiefnemer van de cursus ‘zelfbouw 3D-printer’ in het Technieklokaal SKILLS in het Gerrit Komrij College. Met enthousiasme hebben jongeren en volwassenen de cursussen gevolgd. “Inmiddels staan er zo’n veertig 3D-printers in Winterswijk”, zegt Mentink trots. Ondertussen werd er Achterhoek breed nagedacht over de toekomst van de Achterhoek en hoe

jongeren te behouden voor deze regio die zit te springen om arbeidskrachten. In de Winterswijkse pilot zaten kans. Wim Meijnen: “Er is een presentatie gehouden voor de SIKA, de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek. De zes voorzitters besloten ervoor te gaan.”

Achterhoek-promotie

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem, die ook voorzitter is van de 8RHK Ambassadeurs, op de laatste avond van de trainerscursus een kijkje kwam nemen, benoemde de opgave waar de Achterhoek voor staat. “We staan voor enorme uitdagingen. Aan de ene kant hebben we te maken met demografische ontwikkelingen – de regio ontgroent – en anderzijds hebben we een groeiende economie. We hebben 27.000 nieuwe arbeidskrachten nodig.” Boumans prees het 3D-printer-initiatief om jongeren in de Achterhoek voor techniek te interesseren. Een project ‘dat met een relatief klein bedrag een groot bereik heeft en waar voor veel vrijwilligers zich inzetten’. “Een mooi voorbeeld en ik ga dit zeker gebruiken in de promotie van de Achterhoek.”
Het werven van kinderen voor de cursussen kan nu beginnen. Dat gebeurt via de industriële kringen en via hun websites. Mentink: “We hopen voor de kerst de eerste twee lessen te kunnen geven en dat de kinderen hun printer hebben gebouwd voordat de winterperiode is afgelopen.”