Samenwerkende Industriekringen Achterhoek (SIKA)

Achterhoekse ondernemers laten forse stap in duurzame aanpak zien

Peter Drenth

‘Kijk, dat kenmerkt de Achterhoek helemaal: niet teveel over praten maar gewoon doen. Zo’n aanpak als die van Achterhoek Onderneemt Duurzaam laat zien dat ondernemers in de Achterhoek al grote stappen zetten in hun duurzaamheidsbeleid.’  Gedeputeerde Peter Drenth is sinds 30 mei 2018 verantwoordelijk voor o.a. de portefeuille energietransitie in Gelderland. Omdat hij hiervoor 12 jaar wethouder was in Doetinchem kent hij de Achterhoekse ondernemersmentaliteit als geen ander.

‘De provincie zet heel fors in op het versnellen van de energietransitie. Als provincie maken we beleid en stellen we kaders, maar dan willen we dat ook uitvoeren. En dat krijg je natuurlijk als overheid nooit alleen voor elkaar. Het is een zaak waar we als samenleving met elkaar aan moeten werken. Dat blijkt ook uit de verplichting die al uit 1993 dateert, dat bedrijven energiebesparende maatregelen moeten nemen, die zichzelf binnen vijf jaar terug verdienen. En ondernemers spelen daarin zelf de hoofdrol. De aanpak van Achterhoek Onderneemt Duurzaam helpt daarbij. Want het enthousiasme van collega ondernemers zorgt ervoor dat ook andere ondernemers de schouders zetten onder hun duurzaamheidsacties en dat soms zelfs gezamenlijke projecten worden opgezet op een bedrijventerrein of in een winkelgebied. Niet alleen vanuit duurzaamheid, maar ook voor het verlagen van de prijs van het product.’

De Achterhoekse aanpak ontstond in 2015 op bedrijventerrein Ruurlo in de gemeente Berkelland, waar 33 bedrijven werden onderzocht met behulp van de DOE-scan. Met steun van de gemeenten en de provincie is deze aanpak nu uitgerold over een groot aantal gemeenten in de Achterhoek. ‘Het mooie van die scan is dat ondernemers niet alleen inzicht krijgen in hoe ze energie kunnen besparen en opwekken en dus geld besparen, maar ook hoe ze hun hele bedrijf kunnen verduurzamen. . Bovendien scheelt hen dat ook controles door de Omgevingsdiensten’, aldus Drenth.

‘Projecten als deze ondersteunen we als provincie graag. Ondernemers krijgen een kans om een gratis energiescan te krijgen waarin de mogelijkheden en onmogelijkheden op maat voor hun eigen bedrijf zijn weergegeven. Alle relevante maatregelen staan hierin en de maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen zijn verplicht op basis van de wet milieubeheer. Door deelname voldoen ondernemers aan de meldingsplicht die volgend jaar wordt ingevoerd en worden ze een aantal jaar vrijgesteld van energiecontroles van de omgevingsdienst. Maar bovendien hebben ondernemers in deze aanpak zelf het heft in handen genomen doordat ze aan de voorzijde hebben aangeven dat ze de maatregelen uit het advies gaan uitvoeren. De Achterhoek laat zien dat ze een forse slag maakt in duurzaam ondernemen. En als inwoner van de Achterhoek ben ik natuurlijk ook best trots’, lacht Drenth.