Samenwerkende Industriekringen Achterhoek (SIKA)

Samen sterk de toekomst in!

Samenwerking, energie besparen en opwekken en het realiseren van een kennis- en innovatiecentrum. Met die drie thema’s gaat Bedrijvenpark Wijnbergen de komende periode actief aan de slag. Met een collectieve aanpak valt veel winst te behalen, zo bleek tijdens een geslaagde uitzending van Bedrijvenpark Wijnbergen TV voor de ondernemers van het bedrijvenpark.

Samen sterk de toekomst in! Dat is het doel van Parkmanagement Wijnbergen. Samenwerking en kennisdeling kan ondernemers, onderwijsinstellingen en de overheid veel opleveren. Tijdens de online uitzending met tal van sprekers werden ondernemers van het bedrijvenpark op de hoogte gesteld van de vorderingen. Ze deden zelf actief mee aan de online sessie. 

De sleutel naar succes

De uitzending stond in het teken van de pilot circulair en toekomstbestendig ondernemen waaraan Bedrijvenpark Wijnbergen meedoet. Het betreft een gezamenlijk pilotproject van de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA) en Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) met steun van de provincie Gelderland en gemeenten, waaronder Doetinchem. Drie Achterhoekse bedrijvenparken doen mee. Het gaat om Bedrijvenpark Wijnbergen, Bedrijvenpark Borculo en De Laarberg in Groenlo. Zij vormen een voorbeeldfunctie voor de ruim dertig andere bedrijvenparken in de hele provincie. “Meedenken en meedoen. Het is de sleutel naar succes. Op deze manier spelen we in op de ontwikkelingen van morgen”, zo vertelde Ronald van der Kemp voorzitter van Parkmanagement Wijnbergen aan de bevlogen presentator Sjoerd Weikamp. Zijn woorden werden kracht bijgezet door Rinus Smet van SIKA. “Dit project is een unieke kans om een grote stap te zetten. Samenwerking in de keten, maar zeker ook in de directe omgeving biedt veel voordeel. Met een zelfvoorzienend en innovatief bedrijvenpark speel je in op de nieuwe economie. En daarmee ben je als bedrijf ook een aantrekkelijke werkgever voor jongeren.” Rob Westerdijk van de HAN beaamde dat laatste. Hij ziet in het proces een actieve rol voor zijn studenten. “Zij hebben specifieke kennis in huis en kunnen de bedrijven ondersteunen met het doen van onderzoek. Op die manier doen ze ervaring op en zo helpen we elkaar verder.” Wethouder Frans Langeveld van de gemeente Doetinchem stak zijn enthousiasme over de pilot niet onder stoelen of banken. “Wij stimuleren, ondersteunen en faciliteren dit mooie project. Ook bieden we kosteloze energiescans aan die worden verzorgd door Achterhoek Onderneemt Duurzaam.” Het besparen en opwekken van energie en duurzaamheid is één van de speerpunten voor het komende jaar. Want er valt op het bedrijvenpark jaarlijks ongeveer 7,5 miljoen euro te besparen, zo werd duidelijk gemaakt. Samenwerking op dit terrein is dus erg interessant voor de portemonnee en je bent als bedrijvenpark verantwoord bezig. De uitzending ‘Samen sterk de toekomst in’ van Bedrijvenpark Wijnbergen TV is terug te zien op het YouTube kanaal van Bedrijvenpark Wijnbergen en de website www.parkmanagementwijnbergen.nl